Jump to content

Välkommen till Forum om Thailand!

Inte medlem än? Registrera dig nu direkt!

BLI MEDLEM

Perolow

Medlem
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

  Never

About Perolow

 • Rank
  Medlem

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. Hej! Jag startade tråden och har haft stor stor nytta av allt som skrivits. Vi ( mina vänner och jag) har finansierat ett antal ungdomars collegestudier. Inte hela vägen men vi har stött till när det krisat och det har räckt. Har också haft möjligheten att tidvis hjälpa till med hemmastudierna. Och ja, jag har respekt för undervisningen på college. Utbildningen på universitet och college är en nystart för både de ensamma föräldrarna och släkten som försöker hjälpa sina barn dit och nivån på undervisningen är definitivt inte låg! Många roliga saker har skrivits och några arga. Hoppas att det är förlåtet att jag ibland brast ut i tykenheter. Det blir så ibland när man är djupt engagerad.. Stänger tråden nu.. ingen har skrivit på 120 dagar och jag har varit upptagen med all information som givits. Tack!
 2. Med risk för att bli tjötig, som vi säger i Göteborg vill jag tacka för alla svar och kommentarer. Och all respekt till Norlund för info och dessutom ett eget ställningstagande, en agenda och en handlingsplan! Från mina mina vistelser i NongKhai, BangKok och någon enstaka gång Phuket har jag mängder av berättelser. Jag skriver "stories", små berättelser om enskilda människor; både faranger och thai. När man skriver sådant får man höra hisnande historier som berättar om samhället, ekonomin, korruption förstås och många ädla kärleksfulla handlingar. Så för att förstå en enstaka människas berättelse är det nödvändigt att ha ett hum om samhället i stort.
 3. Tack alla! Behöver ibland dubbelkolla den information jag får från lokalt håll. Kommer ni ihåg myten om glasskärvor i snuset? Det sades att snustillverkaren la glassplitter i snuset för att det skulle riva bättre. Sanningen var att det bildades kristaller i snuset som såg ut som glas. Så min stora forhoppning med min fråga på forumet var att det som talades om som korruption inte var det. Hoppades på att det för olika förseelser fanns fängelsestraff alternativt böter. Och när man betalade en lagstiftad böter hette det i kvarteret att man mutat sig fri. Suck, jag hade fel! Och de laotiska flickornas påståenden om övergrepp från poliserna vid gränsövergången mellan Laos och Thailand blir då berättelser värda att dokumentera. De berättelserna är inte kristaller i snuset. Antingen är de sanna eller så är de lögn. Finns inte så många alternativ däremellan:-)
 4. Tack för era reaktioner! Jag tror det var i boken Shantaram författaren skrev om sitt liv i Indien: "Problemet med korruptionen i det här landet är att den fungerar så bra":-) Det som gjort mig undrande är alla berättelser jag hört och de saker jag själv stod i närkontakt med, 200.000 baht för en thailändare att betala till en polis för att slippa fängelsestraff. Samtidigt som det då och då rapporteras om enstaka fall av "upptäckt" korruption som lett till väldigt långa fängelsestraff. Man spelar högt med sitt livsöde, tycks det mig. Hade det varit lägre eller ringa straff hade det varit enklare att se det som en smörjning av samhällshjulen. Men som jag hittills förstått är det allmänt känt, accepterat som ett livsvillkor och tränger djupt ner i alla samhällskikt. Och leder till oerhörda straff om det vill sig illa. Jag får leva med bilden...
 5. Hej! Jag har några funderingar kring vad jag hör folk i Isaan säga om korruption bland politiker, poliser och myndighetspersoner. För något år sedan blev jag själv inblandad i en härva som ändå ordnade sig fint. Det är en story i sig. Korruption finns, häpnadsväckande närvarande. Samtidigt finns det nyhetsnotiser från Thailand om väldigt stränga utdömda straff då och då för just korruption. En polis som stoppar bötespengar i egen ficka kan få 20 års fängelse! När nu informationen når mig om hur collegeskolorna tillämpar intagningsprov. Och att det går att köpa sig förbi dem med 50.000 baht. Om det är sant är det oerhört riskfullt för dem som ägnar sig åt att ta in ungdomar på college för "pengar under bordet". Jag tror inte på det men anar att där finns ett system som folk i regionen uppfattar som muta. En sådan uppfattning känns allmän när man talar med folk i Isaan. Men vad är sant?
 6. Hej! Jag avslutar mina förfrågningar här. Många av er har gett mig gedigna tips att gå vidare på, rejäla underlag och länkar. Kanske är det så att det är först som gevärsskotten slår intill en som man börjar fundera? Vem vill dö utan att ha stillat sin nyfikenhet:-) ? Mvh Perolow Svenburg Bloggförsöker på smallstoriesaboutthailand.blogspot.com
 7. Tack för att du följde med i min tanke! Av 50 intervjuade människor i Isaanområdet var där en enda anställd, 49 var egna företagare. Jag är nyfiken på varför varför de känner sig stå utanför samhället och upplever sig som enbart kämpande för dagens ris. Du är något (i mina ögon) mycket intressant på spåren. Varför finns det så många som är villiga att gå i fängelse... för vad? De som skriver om att nybliven mor får 90 dagars betald ledighet känner enbart till stora företag, det funkar inte i det lilla samhället med de små företagen. Inte heller de andra förmånerna som trådskrivare beskriver känner de flesta thailändare till eller kan utnyttja. 30-bahts-systemet för fri sjukvård är ett steg i rätt riktning, men som du säger så betalar det enbart för grundläggande sjukvård (ex: svärfar opererades, ville han ha stygn som försvann av sig självt fick han lägga till pengar). Thailand är ett land i förändring, det finns en stor grupp människor som känner att de inte har tillgång till samhällsservice.
 8. Jag håller med dig Norlund, mitt svar var nog oförskämt, nedlåtande och onödigt. Jag ber om ursäkt för det. Det var inte min mening men det var en snabb reaktion. Sådant händer!
 9. Nu blev det lite galet och fel. 70 procent av redshirts i Thailand har inte suttit i fängelse. Samtliga av dem jag träffat, intervjuat, har suttit i fängelse. Några av dem har suttit i fängelse för att de skyddat sin bror, man eller vän utan att egentligen vara politiskt intresserade. Jag skriver alltså utifrån ett väldigt subjektivt perspektiv, min konkreta erfarenhet av möten med människor i fängelset och efter frisläppandet. Och jag är fortfarande nyfiken på vad som händer i Thailand och vad som kommer att hända:-)
 10. Hej! Högintressant inlägg, tack! För det första, nej, jag har inte koll på läget. Därför undersöker jag det. Jag skojar inte, jag söker information. Med "inga religiösa spänningar" menar jag att det inte är som på Irland, vi talar inte om grupper som t.ex katoliker och protestanter. Jag skulle djupt uppskatta om du ville, har lust, tid och ork, berätta för mig om de religiösa spänningarna i landet. Jag försöker kartlägga vad jag sett och behöver verkligen info som är seriös.
 11. Tack för kommentarer och länkar! Thailand är en komplext samhälle där religionsutövningar inte skapar spänningar eller konflikter, till skillnad från många andra länder. Min nyfikenhet gäller de politiska spänningarna i landet. Av 100 redshirts i nordöstra Thailand har 70 spenderat ett år i fängelse...de önskar Thaksin model av samhällsbyggnad och deras önskningar handlar bara om beskattning. En beskattning som finanserar samhällsfunktioner: sjukvård, vägbyggen, utbildningar, skolor. Varför vill de det? Vad är det som inte funkar idag som de så gärna vill ändra på? Det är ingen liten försumbar fråga, inget litet ärende. De går i fängelse för sin önskan om förändring. En genomlysning av de ekonomiska strukturerna skulle vara intressant, varför är människor fattiga i ett rikt land?
 12. Nej, det har du rätt i. Jag letar information,inte rykten och jag kan inte ens vederlägga med exakthet att 50 procent av kostnaden av en ölflaska är skatt. I Thailand är det mer än 80 procent som kämpar för det dagliga riset medan rikedomen flödar på andra håll. De jobbar från det de vaknar tills de somnar. Visst är det intressant att spana in ett samhälle, ett land och försöka förstå varför de som jobbar mest har minst?
 13. Jag vet nog mera om alkoholskatter i jordens samtliga länder än du. Du är inte intresserad av samhällspolitik. Väntar på en kunnigare och mer insatt person än du. Vänligen Peo
 14. Hej! Jag vill dela information och kunskap med personer som arbetar undersökande. Under kravallerna i Bangkok var jag där i kontakt med redshirts. Sedan återvände jag och har nu spenderat 5 månader i nordöstra Thailand, nära information från den grupperingen. Samtidigt som jag intervjuat och lyssnat på yellowshirts. Kärnfrågan som jag söker svar på är hur beskattningen sker i Thailand. Drömläget som jag först uppfattade är att alla småföretagare är skattebefriade. Det är bara de stora företagen som beskattas. Eftersom jag levt med just småföretagare i nordöstra Thailand, Isaanområdet, började jag långsamt förstå att de är hårt beskattade. Beskattningen sker vid inköp av material och varor. Småföretagaren säljer beskattade varor med en försumbar förtjänst. En källa inom redshirt berättade att 50 procent av priset för en ölflaska går i skatt till staten, regeringen, kungahuset och att återförsäljaren har några få baht i förtjänst. Så de "skattebefriade" småföretagen är en myt. De betalar en oerhörd hög skatt redan vid sina inköp av de nödvändiga varorna. I Sverige kallat vi det moms. Om småföretagarna betalar en icke avdragsgill moms på 50 procent förklarar det en del av den synliga fattigdomen i Thailand. Vill någon kunskapa om detta, forska,gräva, så hör av er!
×