Jump to content

Välkommen till Forum om Thailand!

Inte medlem än? Registrera dig nu direkt!

BLI MEDLEM

Sisaket

Medlem
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

About Sisaket

 • Rank
  Medlem

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. Att det ska vara så innehelvete omständligt att installera en elektrisk duschvärmare då då ingen jord finns! Tvingas dra om hela strömmen i kåken inklusive två seriekopplade jordspett, fet kopparkabel, box med jordskena, nytt säkringsskåp, byta av all kablage och jordfelsbrytare... osså till sist, inköp av lilla duschvärmaren när allt är nydraget av lokala stjärnan som tar del av lön i Orcha. morr...
 2. Tror inte vi etniskt svenska skattebetalare kan åtnjuta detta utanför Europa. Om så vore så skulle varenda en som kommit till naivismens Graal Sverige kunna flytta tillbaka och få fri sjukvård i sina hemländer livet ut och vi etniska svenska skattebetalare skulle få betala dessa miljoner vårdtagare... . För en ändring måste det måste till nya grundlagar och finesser som de har i demokratiska gulfstater mm som reglerar vem som är gästarbetare och inte och vilka rättigheter de har.. Sitter själv på Ko Chang med dyra olycksfallsförsäkringar för familjen. När folk är pensionärer med ökande krämpor så kommer det en punkt när det är dags att säga adjö till " easy-life" och åka hem. Man ska inte vänta tills man är pensionär med att bo i thailand, Det är då man ska dra härifrån och endast gästspela som korttids-turist så man har råd med infarkt-försäkringen.
 3. Många har delade känslor inför regeringens åtgärder att riva restauranger och övriga strandnära byggnader. Thailand är mitt i en ekologisk katastrof. När stränderna bebyggs så förstörs förutsättningarna för att stranden "andas". Sanden sugs normalt fram och tillbaka. Byggnader hindrar detta och all sand sugs ut i havet. Thailand har sedan några år i sammarbete med italienska byggbolag ett projekt där stränderna ska återskapas. Detta är ett miljardprojekt dör drönare används för geodetiskt mäta in stränderna. En av de första stränderna är i Pattaya, men alla bebyggda stränder är skadade och hotade. White sand beach på Koh Chang har 5 meter strand kvar på sina ställen. Den uppmärksamme märker att det sitter nya röda träpålar nedslagna längs stränderna. De markerar gränsen för fredad strand. Om inget görd är många av thailands stränder snart borta. Detta är inget som det talas så mycket om, då det kanske uppfattas som negativt för turistnäringen. Tvärtom borde de verkligen slå på stora trumman för det enorma projekt som nu rullar ut. Tack vare juntan så kan korrumperade politiker o affärsmän inte sätta emot detta extremt nödvändiga
 4. Om ni ska vara en längre tid i Thailand, några månader så kan man istället boka en ombokningsbar biljett om man känner att det finns osäkerheter. Kostar någon tusenlapp mer men man slipper då boka ny tid för nytt visum och visumkostnaden. Resan brinner inte inne utan blir då i värsta fall "bara" avkortad i någon ände. Visumtiden startar först vid passkontrollen i Thailand. Så kommer man iväg senare så gäller visumet hela ursprungliga tiden ex tre månader. Kan ju faktiskt även finnas skäl att avbryta sin resa. Skönt att då med kort varsel kunna lämna utan att det kostar.
 5. Sisaket

  Bagage ingår ej i flygstol?!

  Jag kanske missuppfattar här, men vi köper alltid bara flygstol med olika bolag. Thai Airways ger mest bagage, så det är poppis bland thaifruarna då de får med sig mycket mat o grönsaker hem. På Aeroflot får du "bara" ta med 23 kg bagage, 10 kg kabinbagage och om du har en bebis så får du ta med ytterliggare 10 kg (ex barnvagn) totalt två vuxna ett barn 76kg.
 6. Sisaket

  Vart är ni på väg?

  På vår första långresa i Thailand 2003 var vi bl.a. i Hat Yai. Vi gillade stan. Men vissa av de södra provinserna avråder UD från att resa till. Reser man ändå dit kan man bla få problem med försäkringen om man råkar ut för något. Så här skriver de: "Med anledning av säkerhetsläget i södra Thailand avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla. "Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en reseförsäkring och vilka villkor som gäller för den resa man bokat" Eftersom jag håller till en del i dessa provinser, så kollade jag med mitt försäkringsbolag, trygg hansa, där jag har en extra reseförsäkring, som tillägg till hemförsäkringen. Måste säga att svaret var lite luddigt! De kom fram till att försäkringen gäller som vanligt, med undantag för händelser som är relaterade till oroligheterna där nere. Visst smäller det, och skjuts varje vecka i någon av dessa provinser, men våldet är alltid riktat mot myndigheter, militär och polis. Även lärare är högvilt. Väldigt ovanligt att turister råkar illa ut. Har aldrig hört talas om det. Då finns det andra saker i Thailand som är farligare. Det var menat som en komplettering. För att kunna fatta ett informerat beslut behöver man alla fakta och att UD avråder från resor samt att man måste kolla upp detta med försäkringen är en viktig pusselbit. Man måste ju också räkna med att om man befinner sig i ett område med många återkommande attacker så kan man också råka vara på fel ställe vid fel tidpunkt och då också utan försäkringsskydd. Men var och en väljer såklart hur man vill göra! Visst är det så. UD avråder ju faktiskt att resa dit, om det inte är absolut nödvändigt. Frun och hennes familj vet att jag gillar naturen och att jag gärna åker runt på scootern lite var stans på landsbygden, och även i städerna, så de tyckte att jag behövde en revolver, vilket de gav mig. Den finns alltid med i ryggan. Dessutom har jag ett direktnummer till en polischef ( fruns släkting ) som jag kan ringa vid problem. Revolvern ligger i ryggan, mest för att de vill ha det så. Kan kanske vara bra om det dyker upp något argsint djur! Men som sagt. Jag har tillbringat mycket tid i dessa provinser, och aldrig hört talas om att någon turist råkat illa ut. Det var hardcore! "-Älskling, köp med kokosmjölk hem och glöm inte 38:an"
 7. Bulklager bryggs av råfrukt. Företrädesvis ris och eller majs. Chang kan tyvärr vara utsatt för en ny regim som vill krama sista öret ur varje batch. Precis som Heineken o Carlsberg. Man tar då mer av råfrukten som är billigast (ris) på bekostnad av fyllighet. Vattnets saltsammansättning kan ändras så det kompenserar en del. Vidare kan ölen numera kontrolleras bättre och därmed sänks alkoholhalten när ölen späds mer för att ligga närmare den lägre toleransen. Ölen blir sammantaget blaskigare. Som om inte det räcker så används inte humlepellets längre av de stora bryggerierna, utan det är humleolja på dunk. Jag betvivlar starkt att någon i ett blindtest kan skilja på Chang, Carlsberg och Heineken. Men i värmen vill de flesta ha just en sådan öl. Jag tycker det är bra att alkoholhalten sänks så folk inte blir helt sänkta i värmen. Själv föredrar jag Leo med en läpplängd över Chang
 8. För det första, en 125-kubikare är ingen moppe, det är en motorcykel. För det andra, Vanliga uthyrningsmodeller som t.ex. Honda Click kostar 46.800 thb för nya 125:an och Yamaha Nouvo 135cc ligger på 55.000 thb. D.v.s. 11.500 sek resp. 13.500 sek. För det tredje, fick jag prisuppgiften av en dansk moppe uthyrare i Khao-Lak för två år sedan när jag tog en bärs i hans sällskap. Jag pekade då på en snoffsig turkosblå scooter han hade till uthyrning. Billigare Clic är som sagt billigare. Men tror du på fullt allvar att uthyraren ger dig dagspriset, med allt merjobb, förlorad uthyrning o strul kraschen medfört? Dom ska tjäna pengar på kunden oavsett om solen skiner eller ej. Har han dessutom ditt pass så är det bara att pröjsa vad han tycker du ska pröjsa. Uthyraren nämnde även att han gjorde bra pengar på fulla ryska ungdomar som haltade tillbaka med skrotet. Det handlar här inte om exakt hur många bath den kostar, vilket till äventyrs fall lär visa sig; utan att skadan gräver oanonserade hål i semesterkassan. För det fjärde, så kallas 125:or i form av automatväxlade plastmopeder av många just vanvördigt "mopeder". Har haft tungt mc-kort i 25 år, som inte kom i Corn-Flakes paketet, men har inga problem med att köra nämnda mopeder. För mig är det ändå inte en riktig mc. Snarare en vässad moppe. Tycker det är tråkigt att vissa ska sitta o petimetra och tillrättavisa på forumet.
 9. Jag har varit i thailand ett flertal gånger och det allvarligaste som hänt mig hittills är skoskav. En bekant däremot snubblade på slipprigt golv på Tesco och bröt armen på två ställen och fick en räkning på 300 000 tbth som försäkringsbolaget betalade. Allt är väl så långt, men hur många är det som åker ner med diverse sjukdomar o krämpor? Det är de som ligger risigt till försäkringsmässigt och som jag vänder mig lite extra till. Man ska njuta av sin tid i thailand och inte oroa sig för mycket. De flesta vet själva sina begränsningar. Men någon form av riskanalys är på sin plats-Har jag råd med konsekvensen? Ex en sak inte så många tänker på är att det är dyrt att kvadda moppen de hyr. Oftast finns det ingen eller en dålig försäkring. Att betala en ny 125:a på stående fot är en del pengar för de flesta (20-30.000 SEK). Lämna ALDRIG passet som pant, hyr då hellre av ditt hotell även om det blir 100 bath dyrare.
 10. Jag ska citera från det brev jag fick från mitt försäkringsbolag om det kan förtydliga mer hur de resonerar. "...Vi har via vårt assistentbolag Falck Global Assistance fått uppgifter om din medicinska status. Vi har gjort en bedömning utifrån våra villkor och ser att du är stabil i din kroniska sjukdom och därmed ska kunna resa och ha försäkringsskydd. Den enda begränsning är ifall du söker läkare för samma eller liknande symtom inom tre månader innan avresa då det är undantaget i försäkringen. Skulle du bli sjuk före avresan ber vi er att kontakta oss igen för en ny bedömning."
 11. Efter att nu pratat med en reseskadereglerare på ett försäkringsbolag så ska jag förtydliga... Scenario 1: Du skär dig i fingret innan avresan och söker vård. Under resan så bryter du ett ben. Reseförsäkringen täcker benskadan. Scenario 2: Ditt vårdade finger ger dig en infektion eller blodförgiftning under resan. Reseförsäkringen täcker inte vårdbehovet då det är relaterat till skadan innan resan. Scenario 3: Du har en kronisk sjukdom ex Diabetes, njursvikt, hjärtsvikt mm. Försäkringen täcker inte vårdbehov relaterat till detta om du inte kan visa att sjukdomen är stabil. Detta utreds mellan dig och ditt försäkringsbolag. Ex om du har instabil diabetes och riskerar allvarligt tillstånd under resan. Det var detta jag menade med mitt inlägg; att få din kroniska bakomliggande sjukdom utredd INNAN resan, då du annars är i ett dåligt förhandlingsläge när det väl inträffat. (uppenbarligen var inte din sjukdom tillräckligt stabil kan bolaget då anföra. Vad sätter man mot det?). Men har du blivit "clearad" så gäller försäkringen ändå, då bolaget har godkänt den kalkylerade risken. Jag uttryckte mig slarvigt om att försäkringen aldrig gäller vid tre månaders regeln och det får jag ta på mig.
 12. Många reser iväg och tror att reseförsäkringen gäller och får ett bokstavligt chockartat uppvaknande på Bangkok Hospital där ambassadpersonalen kastar åt dig en tryckt T-shirt med "skickapengar.nu" och önskar dig lycka till. Jag själv har en svår kronisk sjukdom. Fylld av onda aningar att jag kunde bli utan försäkring under min kommande tre-månaders resa om det gäller, så företog jag mig att bli min egen "djävulens advokat" och kontaktade mitt försäkringsbolag för att få ett medicinskt förhandsbesked. Det visade sig att jag är den första personen i det här landet som kontaktat dem om ett förhandsbesked! Det tog mig en månad att få förhandsbeskedet av mitt svenska försäkringsbolag då förfrågan var helt unik och de fick skapa rutiner för detta.... antal samtal med deras experter och försäkringsläkare och bollande mellan försäkringsbolaget och assistansbolaget Falck Global Assistance. De senare är konkurrenten till SOS International. Observera!!! Reseförsäkringen gäller inte om du kontaktat sjukvård och sökt vård/behandling 3 månader innan avresa, oavsett orsak! punkt slut! MEN då jag nu i förskott i samråd har gjort en medicinsk utredning så godkände de mig och det trots att jag ofta går på sjukhuskontroller. Jag har fått ett fribrev där de godkänner min kroniska sjukdom och blir jag försämrad i den så att jag kräver vård/sjukresa hem så betalar de! Detta är helt unikt och jag kan inte nog stressa er som har en grundsjukdom att kontakta ert försäkringsbolag innan resan. För, allvarligt, ingen tror väl att de skulle godkänt mig efteråt i sjuksängen på Bangkok Hospital? Nu gör de faktiskt det....
×