Martin

Med eller utan turistvisum

2 inlägg i detta ämne

Skall ni stanna mer än 30 dagar och högst 90 dagar, bör ni ansöka om ett vanligt turistvisum - se detaljerna nedan.

Mer om regler, kostnader och ansökningblanketter finns på thailändska ambassadens hemsida: www.thaiembassy.se/consular/visa_swe.php

Texten nedan komponerad av stgrhe. Tack.

------------------------------------

1 BESÖKA THAILAND UTAN VISUM

1.1 ATT ERHALLA 30 RESPEKTIVE 15 DAGARS UPPEHÅLLSTILLSTÅND BASERAD PÅ VISUMFRI INRESA

Medborgare i nedanstående länder är undantagna från visumkrav och kan stanna i Thailand som turist i högst 30 dagar utan visum om man anländer med flyg; kommer man landvägen ges endast 15 dagars uppehållstillstånd:

Australien, Bahrain, Brunei, Danmark, Finland, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Grekland, Island, Indonesien, Irland, Kanada, Kuwait, Nya Zeeland, Norge, Oman, Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, USA och Qatar

Medborgare i nedanstående länder och regioner är undantagna från visumkrav genom bilaterala avtal med Thailand och kan stanna i Thailand som turist i högst 30 dagar utan visum:

Hong Kong, Laos, Macau, Mongoliet och Vietnam

1.1.1 Förlängning

Det 30, alternativt 15, dagars uppehållstillstånd man får vid inresan kan förlängas hos närmaste immigrationskontor med högst 7 dagar.

1.1.2 Om man vill stanna ännu längre (Visa Run)

Om man vill stanna längre än 30/15 + 7 dagar måste man göra en s.k. "Visa Run", vilket innebär att man reser ut ur Thailand och direkt tillbaka igen. Då har man möjlighet till ytterligare en eller flera 30 + 7 dagars eller 15 + 7 dagars perioder i Thailand beroende på om den nya inresan görs med flyg eller över land.

OBS! De 30 dagars uppehållstillstånd, som baseras på visumfria inresor, kan inte kombineras med tillstånd baserade på visum.

1.2 ATT ERHÅLLA 90 DAGARS UPPEHÅLLSTILLSTÅND BASERAD PÅ VISUMFRI INRESA (GÄLLER EJ FÖR SVENSKA MEDBORGARE)

Medborgare i nedanstående länder är undantagna från visumkrav med Thailand och kan stanna i Thailand som turist i högst 90 dagar utan visum:

Belgien, Bhutan, Costa Rica, Filippinerna, Indien, Israel, Italien, Japan, Luxemburg, Kroatien, Malaysia Mexico Nepal, Nederländerna, Panama, Polen, Rumänien, Tjeckiska Republiken, Ryssland, Ungern, Schweiz, Singapore, Slovakien, Sydafrika, Tunisien, Turkiet, Tyskland, Ukraina, Uruguay och Österrike

Medborgare i nedanstående länder är undantagna från visumkrav genom bilaterala avtal med Thailand och kan stanna i Thailand som turist i högst 90 dagar utan visum:

Argentina, Brasilien, Chile, Korea (Republiken Korea) och Peru

2 TURISTVISUM

Ett turistvisum ges till sökanden som har för avsikt att besöka Thailand som turist. Som turist har man inte tillåtelse att arbeta i landet eller idka företagsamhet.

Ett turistvisum medger 60 dagars uppehållstillstånd per inresa och tillståndet kan förlängas med 30 dagar eller 7 dagar vid närmaste immigrationskontor.

Ett turistvisum kan fås för ”single entry” eller ”double entry” men det går också att ansöka om s.k. ”muntiple entry” visum i särskilda fall.

Ett turistvisum med ”single entry” är normalt giltigt för inresan i Thailand i tre månader från det datum visumet börjar gälla. Ett turistvisum med ”double entry” är normalt giltigt i sex månader.

2.1 RE-ENTRY PERMIT

För de som anlänt till Thailand med ett turistvisum med ”single entry” finns det möjlighet att lämna landet och resa in igen med oförändrad status genom att skaffa ett s.k. ”re-entry permit”, vilket kan köpas hos immigration eller på Suvarnabhumis flygplats direkt efter det att man passerat passkontrollen.

2.2. DOKUMENTKRAV (FÖR EU-MEDBORGARE)

Följande dokument skall bifogas eller bestyrkas:

- Pass med en giltighetstid om minst 6 månader från inresedatum

- Kopia av resehandlingar (fullt betald flygbiljett eller eTicket)

- Formuläret för visumansökan komplett ifyllt

- Två nytagna foton (45 x 35 mm) av sökanden

2.3 VISUMKOSTNAD

Avgiften är för närvarande 200 kronor för ”single entry” och 400 kronor för ”double entry”.

 

2.4 GILTIGHET

Visumets giltighet är normalt 90 dagar ”single entry” eller 180 dagar ”double entry”.

2.5 ANTAL DAGAR MAN KAN STANNA I THAILAND

Räknat från och med ankomstdagen är besökare med den här typen av visum är tillåtna att stanna i Thailand under en period som inte får överstiga 60 dagar inklusive utresedagen.

2.6 FÖRLÄNGD VISTELSE

De som önskar stanna längre i Thailand än 60 dagar eller ändra status på sitt visum, måste ansöka om tillstånd hos Immigration Bureau vid Soi Suan Plu, South Sathorn Road, Bangkok 10120, Tel. (02) 287-3101-10.

Kostnaden för 7 eller 30 dagars förlängning är f.n. 1,900 Baht.

Obs! Förlängd vistelse är inte detsamma som att visumet förlängts.

2.7 UNDANTAG

Medborgare i Indien, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Syrien, Irak, Iran, Libanon, Sudan, Algeriet, Libyen, Jemen, Egypten och Palestina skall ansöka om visum vid thailändsk ambassad eller generalkonsulat i det land där de har permanent uppehållstillstånd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.