Gå till innehåll

Välkommen till Forum om Thailand!

Inte medlem än? Registrera dig nu direkt!

BLI MEDLEM
Captain Thailand

För och nackdelar med att bo i Thailand

Rekommendera Poster

Hej,

Här är utifrån egna erfarenheter och iaktagelser tio för och nackdelar med att som svensk bosätta sig i Thailand. De flesta är självklarheter förstås.

FÖRDELAR

1. Klimatet är varmt året runt. Solen skiner för det mesta. Man blir glad av sol! Man slipper blötsnö och mörka månader

2. Generellt lägre priser på livsmedel, bostad, husdjur, kläder, viss elektronik, japanska bilar, mopeder/mc, resor och nöjen mm

3. En generell vänlighet/positivism bland folk som man ibland kanske saknar i Sverige

4. Lägre inkomstskatter och företagsskatter om du arbetar

5. Stränder i världsklass

6. Ett uteliv generellt fritt från dörrvakter, garderobsavgifter och köer

7. Oftast inga köer på sjukhus. I varje fall inte i samma utsträckning som i Sverige

8. Bangkok med sin shopping i världsklass, sitt uteliv och en flora av restauranger

9. Nationalparker, högland, ö-värld och regnskogar

10. Den thailändska maten är både varierande, god och generellt billig

NACKDELAR

1. Visumregler kan göra det krångligt och omständigt, eller tom omöjligt att stanna

2. Generellt låga löner om man inte har en framgångsrik rörelse eller är välutbildad

3. Dyrt med hög standard, många bilmärken, viss elektronik, utländska livsmedel etc

4. Sverige har en betydligt mindre omfattande korruption än Thailand

5. Ett ganska begränsat utbyggt internet och långsamma uppkopplingar, i jämförelse med Sverige

6. Ett obefintligt skyddsnät om du blir sjuk eller skadad utan privat försäkring

7. Det är dessvärre relativt vanligt med trafikolyckor

8. Klimatet (sol, värme, fukt och salt) gör att hus och möbler etc slits fortare och får renoveras ofta

9. För de som gillar att dricka ett glas då och då, kan konsumtionen accelerera här, ganska rejält

10. Risk för fler allvarliga sjukdomar (dengue, hiv, malaria, hepatit osv) och faror (hund och ormbett osv) generellt

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med om det mesta, men:

7. Oftast inga köer på sjukhus. I varje fall inte i samma utsträckning som i Sverige

Jag har privatförsäkring i båda länderna och då är det är kö-fritt i båda länderna. De som ingen privatförsäkring har i Thailand drabbas av köer i samma omfattning som i Sverige. Jag vill tom påstå att det är värre. Om du inte riskerar att dö får du vänta eller betala för privat operation.

Jag skulle vilja byta ut det mot: Friheten. Thailand är ett mindre övervakat samhälle. Fast ibland kan det bli på minussidan också...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

6. Ett uteliv generellt fritt från dörrvakter, garderobsavgifter och köer

KLOCKRENT!!!! Här i Sverige (åtminstone i Sthlm) så verkar vissa personer göra sig en karriär som dörrvakt. Och ofta så lyser anledningen till att de inte har gjort sig en annan karriär igenom. Uggla visste vad han sjung om i IQ ;)

Har sett några dörrvakter under mitt liv som definitivt kvalar in som IQ. Bl.a. en ökänd som på 80-talet jobbade på ett ett ställe som hette Queen Anne här i Sthlm. Det var rena slumptalsgeneratorn om huruvida man ENLIGT han var för onykter att komma in. Vid något tillfälle kan ha haft en poäng men den gången jag DIREKT efter spelad fotbollsmatch på fredagkvällen tog en taxi och blir nobbad i dörren som för full slog han alla rekord. Alkohol så långt = 0,000 promille. Den jäveln skulle jag kunna berätta mycket om  :cr  >:(  >:(

Vet inte hur det är med garderobsavgifter på finare ställen i Thailand men personligen så tycker jag att det är en totalt hjärndöd avgift om man innan har betalt inträde för att komma in. MÅSTE man dessutom hänga av sig jackan så blir det hjärndöda fulländat!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet inte hur det är med garderobsavgifter på finare ställen i Thailand men personligen så tycker jag att det är en totalt hjärndöd avgift om man innan har betalt inträde för att komma in. MÅSTE man dessutom hänga av sig jackan så blir det hjärndöda fulländat!!

Existerar det garderobsavgifter i Thailand??!! Man har ju ingenting att hänga av sig! :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skulle vilja saga att fordelarna ar nasta likfordelade med nackdelarna

Maten ar helt klart en av fordelarna, varmen (ibland), som CT sagt att manniskorna ar i princip varmare an svenskar ar. Kommer man till ratt sorts thaifamilj och beter dig respektfullt tar dem in dig som familjemedlem.

Det ar ju en annan varldsdel och en helt annan mentalitet (de positiva har jag bara sett i Polen dessforinnan)

Nackdelar:

Hela storyn om att hur man ska starta upp ett foretag i Thailand ar ganska bisarr. Fick svar fran BOI och om man vill starta ett speciellt bolag sa ar dar sa manga previlegier. Det stod t o m och jag vet inte om jag ska lita pa det har att som utlandsk foretagare kan man aga mark med... Men den viktigaste fragan verkade dem undvika 2 ggr efter min forfragan.

Sedan finns dar naturligtvis manga bra thailandare och det finns manga daliga thailandare. Folket lever efter "sabai sabai" vilket kan kannas ganska skont men det staller till det med. Oftast nar saker inte fungerar som det ska i landet sa pekar man med fingret istallet for losa problemet och det galler politiker som lokalbor, och det ar inte alls uppskattat.

Inget ar specialiserat som bygg branschen t ex, i flesta lander har man en som ar tegelsattare, golvlaggare osv osv... men speciellt har i soder ar det burmeser med ingen speciell utbildning detsamma galler for konstruktoren, vissa har inte gatt senior high school aven... och kan knappt lasa av en planritning men de har kontakter...

El bolagen borjar jag trottna pa ,men forvantar langre... borjar bli vanligt att 2-4 kvarter slas ut par ggr i veckan och nar man ringer for att fa reda pa varfor det gatt 3 timmar och fortfarande ingen strom... "Vi bytar sakring" "klick!"  Men maste vara vart fel som inte skaffade UPS (Vilket vi haller pa inforskaffa)

Later som mycket gnall men man bor tanka efter en extra gang ifall man verkligen vill bosatta sig har, kolla laget.. Vet man vad man ger in sig pa , sa funkar det...

Inte bara thailandarna som kan konstig installning... Pratade med en tysk om att han gillar inte iden om att dar kanske poppar upp en Tesco i KL. Varfor? For da forsvinner lugnet... Jag sa det kommer nog komma in mer folk fran Takuapa och narliggande omraden da dem slipper aka till Phuket dessutom kommer det bli antal hundra jobb det ar val alltid positivt... Svarade han med Inte om lugnet forsvinner...

Mja alla har sitt eget tankande ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Eremiten   

bygger 20 hus på lanta så jag håller med fullständigt

man gör hellre ett dåligt jobb/ affär  än tappar ansiktet.

Kallar man till möte på fredag så kommer man på söndag.

Men å andra sidan så har man valt att bygga där nere

så man får ta det goda med det onda

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst McTanner

För mig är inte Thailand speciellt på något sätt. Jag är bara här för värmen, västvänlighet och låga kostnader. Vore lögn säga något annat. Men alla kör sitt race. Man behöver inte vara speciellt begåvad för att förstå att ju mera komplicerade ting man tar sig för i det här landet desto mera problem. Att förvänta sig att el och annat ska fungera är överkurs. Vad glad det kommer och går!! Nyligen fick jag en enkät att fylla i från TOT. Eftersom jag varit i Thailand länge så har man blivit hemmablind för alla tokigheter. Så det var ritkigt svårt att fylla i enkäten bara för att man förändrat sin syn på saker. I början när man bor här jämför man med sverige. Det går inte. Sverige är i en annan division. Mera rättvist är att jämföra med likvärdiga länder. Numera har jag inga krav på Thailand utan glädjs att det funkar som det gör. Vackert så.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fördelarna är såklart många i Thailand men de flesta praktiska och "ordning och reda" saker är det väl lite värre med. Men det speglar ju samhället som så många pratar gott om efter 2 veckors semester. Visst blir det skillnad att leva i det än att semestra i det.

Har aldrig haft nämnvärda problem med elen, på Phuket däremot lite mer på Samui men inget allvarligt. Just den saken varierar såklart beroende på vart man bor.

Det vi gillar, tex den lätta inställningen till det mesta, för med sig andra saker som vi ser som negativa. I ett samhälle som Sverige där allt är super hyper strukturerat så kan det bli lite väl mycket "ordning och reda" och det är väl en stor anledning varför så många älskar Thailand.

Det största minuset för min del blir nog trafiken. Har inga problem med att man kör fort men när ren idioti blir vardag så är det svårt att inte reagera.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sverige, ordning och reda? Vill garna veta vad du har bott, for dar jag bodde har det aldrig varit det :P

Allt beror pa var man bor, sedan finns folk som kommer och visar "Svenskarna ar bast , vi vet hur saker och ting ska fungera" ... vilket oftast dem inte vet overhuvudtaget...

Jag sa inte specifikt Thailand var problemet, men pekar ut pa lantstallen som hela Phang-nga provinsen som inte har forstatt ordet service...

Thailands ar lika bra strukturerad som en polsk riksdag ar organiserad men det ar battre i vissa omraden for inte namna bangkok. Man kan forflytta sig men allt ar inte sa latt och det marks att det ar bara storstadsomraden som dar satsas mest pa

Och att kunna gnalla har alla ratt till som sliter harnere och betalar skatt, lika mycket som dar hemma i Sverige har man fortjanat... lar ju aldrig bli thailandsk medborgare med detta system som finns nu anda.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sverige, ordning och reda? Vill garna veta vad du har bott, for dar jag bodde har det aldrig varit det :P

Ordning och reda syftades på den struktur vi har i de flesta västländer, inte minst Sverige.

Det som alla länder går mot mer eller mindre snabbt.

Vårat samhälle är ju extremt strukturerat med allt från trafikregler till byggplanering. Här görs ett bostadsområde, där borta ett område med butiker, och under hela processen har det använts mångmiljon belopp på att strukturera allt från gångvägar till bästa rörtätningsmaterial. Allt utförs av specialister på sitt lilla område.  :)

Med andra ord, väldigt strukturerat.

Det speglar ju även hur vi tänker och lever i allt vi gör och inte gör.

Bra eller dåligt? Det får var och en avgöra, jag ser en hel del positiva saker i det men även en hel del negativa.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nar det galler bygg och trafik haller jag med dig, men hur ar det med svenska sjukvarden jamfort med ett utvecklingsland som Thailand t ex...

Att thailandarna t o m kor daligt och har inte strukturerade trafiklagar vet alla... kan bero pa att man kan fa korkortet efter 1 dag i postladan med. (manga sager att kineserna fruktansvart daligt, fast jag har aldrig sett nagot varre an thailandarna

Kor man efter thailandsk standard 20 000 baht och over och du lever ganska bra beroende pa omrade med.... tjanar du mellan 50-150 000 baht har du ganska bra stallt... Over det, tja behover man inte ens namna...

Hur manga har det bra stallt med sin lon aven om de har akademisk utbildning...

Orattvisorna ar manga, och inte allt for langt ifran Thailand... skillnaden ar val hur var och en av dessa lander hanterar problemen... thats it

Sverige, ordning och reda? Vill garna veta vad du har bott, for dar jag bodde har det aldrig varit det :P

Ordning och reda syftades på den struktur vi har i de flesta västländer, inte minst Sverige.

Det som alla länder går mot mer eller mindre snabbt.

Vårat samhälle är ju extremt strukturerat med allt från trafikregler till byggplanering. Här görs ett bostadsområde, där borta ett område med butiker, och under hela processen har det använts mångmiljon belopp på att strukturera allt från gångvägar till bästa rörtätningsmaterial. Allt utförs av specialister på sitt lilla område.  :)

Med andra ord, väldigt strukturerat.

Det speglar ju även hur vi tänker och lever i allt vi gör och inte gör.

Bra eller dåligt? Det får var och en avgöra, jag ser en hel del positiva saker i det men även en hel del negativa.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En till nackdel är ju religionen/kungen och ev "lagar" kring dessa. De flesta Thailändare vet hur man ska uppför sig kring dessa saker, men för en västerlänning kan det finnas orelevanta saker. Vet man inte till sånt som är relevant kan man antingen bli dödad, utskickad eller får en längre och mer obekväm tid i "Hong Kong"(ni som kan thailändska fatta uttrycket :laugh:).....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan du inte passa på att ge några exempel för regler kring detta för oss som funderar på och vill bo i Thailand??

//Ann

Tycker att ekachai överdriver rätt mycke  :)

Sunt förnuft räcker.

Man får som icke thai inte engagera sig i politik, inte prata ill aom kungen. Man sk aheller inte stoppa tex mynt med foten då konungens bild finns på mynt och sedlar. Man gör INGET med foten i övrigt heller som jag tex stänger av en förlängningskabel med foten eller futtar bort en väska lite med foten, då blir det liv på en del vänner.  :)

Det var ju någon tok som gick och klottrade på kungabilder som råkade i knipa men vilken normal person gör sånt.

Man klappar heller inte vuxna på huvudet (hur ofta gör vi det i Sverige på folk bara så där) eller religiösa gestalter.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan du inte passa på att ge några exempel för regler kring detta för oss som funderar på och vill bo i Thailand??

//Ann

Tycker att ekachai överdriver rätt mycke  :)

Sunt förnuft räcker.

Man får som icke thai inte engagera sig i politik

Och som vasterlanning kan man aldrig bli thailandsk medborgare, for da far man lov att rosta... gillas inte, kan farangsen rosta bort vissa handen-kak-burken ministrar

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst överdriver jag lite, men det självklara för er är kanske inte lika sjävlklara för andra. Ex att använda fötterna att peka har jag sett tusentals gånger turister göra eller ungdomar som går utan att huka när "vuxna" sitter på marken etc...men sunt och förnuft kommer man långt med.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst överdriver jag lite, men det självklara för er är kanske inte lika sjävlklara för andra. Ex att använda fötterna att peka har jag sett tusentals gånger turister göra eller ungdomar som går utan att huka när "vuxna" sitter på marken etc...men sunt och förnuft kommer man långt med.

Du har helt rätt med fötter och att huka sig, fast tycker de flesta Thai verkar ha förståelse för att västerlänningar inte alltid gör "rätt" och tror att de flesta knappt reagerar över det. Det sista är bara en gissning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Flesta thailandare svarar inte eller sager inte till da antingen de inte kan tillracklig engelska och ar radda for gora bort sig... en av dem problemen jag ser sarskilt i Khao Lak... dar tyskar skaller t ex pa servitoren pga portionen..

" DETTA AR THAI PORTION, JAG AR VIT, JAG ATER MER"

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Flesta thailandare svarar inte eller sager inte till da antingen de inte kan tillracklig engelska och ar radda for gora bort sig... en av dem problemen jag ser sarskilt i Khao Lak... dar tyskar skaller t ex pa servitoren pga portionen..

" DETTA AR THAI PORTION, JAG AR VIT, JAG ATER MER"

Beställ en till då!!! Whats the problem  :o

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Flesta thailandare svarar inte eller sager inte till da antingen de inte kan tillracklig engelska och ar radda for gora bort sig... en av dem problemen jag ser sarskilt i Khao Lak... dar tyskar skaller t ex pa servitoren pga portionen..

" DETTA AR THAI PORTION, JAG AR VIT, JAG ATER MER"

Beställ en till då!!! Whats the problem  :o

Tyvarr verkar det mesta vara tyskar som ser ner pa thailandare har, eftersom dem tror Khao Lak och Takuapa ar en del av deras "kingdom". Lat oss saga sa har, bara i Khao Lak som thailandarna tolererar tyskarna da det ar resort sa bara dem spenderar pengar har sa smorjer thailandarna for dem, detta hade absolut inte funkat i t ex Bangkok vilket ar varfor det oversvammas med tyskar har i soder. En del europeer ser inte thailandarna som manniskor, utan endast slavar eller djur till deras tillfredstallelse , vare sig det ror sig om service med drinkar och mat eller tjejer... tyvarr...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Flesta thailandare svarar inte eller sager inte till da antingen de inte kan tillracklig engelska och ar radda for gora bort sig... en av dem problemen jag ser sarskilt i Khao Lak... dar tyskar skaller t ex pa servitoren pga portionen..

" DETTA AR THAI PORTION, JAG AR VIT, JAG ATER MER"

Beställ en till då!!! Whats the problem  :o

Tyvarr verkar det mesta vara tyskar som ser ner pa thailandare har, eftersom dem tror Khao Lak och Takuapa ar en del av deras "kingdom". Lat oss saga sa har, bara i Khao Lak som thailandarna tolererar tyskarna da det ar resort sa bara dem spenderar pengar har sa smorjer thailandarna for dem, detta hade absolut inte funkat i t ex Bangkok vilket ar varfor det oversvammas med tyskar har i soder. En del europeer ser inte thailandarna som manniskor, utan endast slavar eller djur till deras tillfredstallelse , vare sig det ror sig om service med drinkar och mat eller tjejer... tyvarr...

Låter riktigt fördjävligt, hur man kan välja att åka till ett ställe om man har sån sjuk attityd folket på plats.

Jag har som tur var inte stor erfarenhet från såna idioter men drar mig inte för att fälla en kommentar om någon beter sig illa. Riktigt illa har jag ännu inte sett någon bete sig, håller mig visserligen borta från de ställen där idioter duggar tätare.  :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har en del tyska vanner har och dem sager att flesta av deras landsman som kommer hit innan lagsasong ar inte fran denna planet. Dock kan jag saga detsamma med svenaskar och fransman... :P

Dar blev litet liv pa en patient da han var tvungen fylla in patientinformation han beklagade sig att det ar olagligt da Khao Lak ar en del av tyska konstitutionen... jag bara blangde pa han och fragade honom "ursakta men vad har du fatt det ifran?"

Roligaste jag hort ar dock att det ar strandkrig mellan tyskar och andra europeer aven svenskar, t ex om solstolar att man slanger varandras handdukar i havet da nagon snott ens plats osv, brukar bli rejala brak dock... har dock ingen egen erfarenhet av detta da jag jobbar allt for mycket och inte tid till stranden :P

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har en del tyska vanner har och dem sager att flesta av deras landsman som kommer hit innan lagsasong ar inte fran denna planet. Dock kan jag saga detsamma med svenaskar och fransman... :P

Dar blev litet liv pa en patient da han var tvungen fylla in patientinformation han beklagade sig att det ar olagligt da Khao Lak ar en del av tyska konstitutionen... jag bara blangde pa han och fragade honom "ursakta men vad har du fatt det ifran?"

Roligaste jag hort ar dock att det ar strandkrig mellan tyskar och andra europeer aven svenskar, t ex om solstolar att man slanger varandras handdukar i havet da nagon snott ens plats osv, brukar bli rejala brak dock... har dock ingen egen erfarenhet av detta da jag jobbar allt for mycket och inte tid till stranden :P

Jag har uppenbarligen rört mig på rätt platser, låter helt chockerande  :o

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×